door Julien Borremans in ’t Pallieterke .

Aan de Brusselse korpschefs kondigt het parket van Brussel in een brief een reeks van crisismaatregelen aan. Wegens een gebrek aan middelen en magistraten zullen verschillende strafbare feiten niet meer strafrechtelijk worden vervolgd. Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (VB) noemt het “wraakroepend”, terwijl Mathias Vanden Borre – Brussels Parlementslid voor de N-VA – erop wijst dat het Brusselse gerechtsgebouw “in betere toestand verkeert dan het parket en Justitie die het huisvest”.

Zelfs na extra aanwervingen telt het Brusselse parket nog een tekort van twintig magistraten, terwijl de aandachtsgebieden uitgebreid zijn. Volgens woordvoerder Willemien Baert moet het parket dringend duidelijk keuzes maken “om de behandeling en de kwaliteit van prioritaire dossiers te vrijwaren”. Om de toestroom van dossiers onder controle te krijgen, neemt het parket een aantal crisismaatregelen. Zo wordt de strafrechtelijke minnelijke schikking voor druggerelateerde misdrijven opgeschort, terwijl Brussel een groeiend drugsprobleem kent. Volgens European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction staat Brussel van alle Europese steden op de vierde plaats wat betreft het gebruik van cocaïne.

‘Straffeloosheid wordt de norm’

Ook de opschorting van tijdelijk huisverbod wordt als maatregel geschrapt. Deze maatregel wordt genomen als de aanwezigheid van een meerderjarige persoon een ernstig gevaar betekent voor de andere gezinsleden. Ook de nauwe samenwerking tussen de politie en het Openbaar Ministerie om de lokale criminaliteit snel aan te pakken en daardoor de schadeloosstelling van slachtoffers te verzekeren, gaat op de schop.

Daarnaast moet de versnelde procedure er ook aan geloven. Het aantal dagvaardingen voor diefstal op heterdaad zonder geweld zal daardoor afnemen. Zo moet de politie geen tijd of middelen investeren in zaken die toch worden geseponeerd. Deze maatregel bestond reeds in de praktijk. Op mijn school werd mijn laptop door een leerling gestolen. Niettegenstaande er compromitterende beelden ter beschikking waren, werd de zaak geseponeerd. Ook het aantal persmagistraten wordt afgebouwd. Toch wijst het parket erop dat dit niet betekent dat straffeloosheid nu de norm wordt. In ‘bepaalde wijken’ blijft het bestaande strafbeleid gehandhaafd.

Deze maatregelen lokken op de sociale media een storm van verontwaardiging uit. “Gelukkig blijft er nog tijd over voor de juridisering en het vervolgen van (foute) meningen en uitspraken”, laat een twitteraar zich ontvallen. Bij zijn aantreden als minister van Justitie beloofde Vincent Van Quickenborne dat alle straffen zouden worden uitgevoerd, maar nu weer blijkt duidelijk dat Justitie gas moet terugnemen.

Grote moskee van Brussel

“Wraakroepend”

Voor Dominiek Lootens-Stael is het “wraakroepend” dat het parket van Brussel niet alle strafbare feiten wenst te vervolgen. “Alle begrip voor de kritiek van het parket over het feit dat het niet de nodige middelen krijgt die in verhouding zouden moeten staan met de werklast in Brussel. Net doordat er in het verleden bij Justitie al te vaak een seponeringsbeleid werd gevoerd in plaats van een vervolgingsbeleid, kennen we hoge cijfers van criminaliteit en zijn misdrijven de normaalste zaak geworden.”

Dominiek Lootens-Stael wijst er ook op dat dergelijke aanpak criminaliteit net in de hand werkt : “Er wordt aan criminelen en plegers van misdrijven meer dan ooit het signaal gegeven dat ze onaantastbaar zijn en dat bijgevolg criminaliteit sowieso lonend is.” Voor de politie zijn de aangekondigde maatregelen bijzonder demotiverend. De Vlaams Belanger pleit dan ook voor een harde aanpak en vraagt aan Rudi Vervoort – minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – om bij Justitie aan de alarmbel te trekken.

Mathias Vanden Borre wijst erop dat het parket van Brussel ten onder gaat aan personeelsproblemen. “De trieste vaststelling is dat parket en Justitie in Brussel al veel langer dan vandaag de situatie niet meer de baas kunnen.” De jarenlange kritiek is zeker terecht, maar “er lijkt bitter weinig te veranderen”.

“Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft unieke veiligheidsbevoegdheden, maar tot dusver is er bitter weinig meerwaarde”, aldus Vanden Borre. “Daarenboven zien we dat in Brussel het parket en de politie instructies krijgen om de wet niet meer toe te passen.” De N-VA’er wijst daarvoor naar een spuitruimte, waarbij een gedoogbeleid voor harddrugs de facto wordt ingevoerd. “Het parket heeft de opdracht om drugsbezit niet langer te sanctioneren en de politie moet druggebruikers ‘afzetten’ aan de spuitzaal, met inbegrip van hun drugs.” “Het Brussels gerechtsgebouw lijkt helaas in betere toestand dan het parket en Justitie die het huisvest.”

foto’s (c) Gazet van Hove.