door Carl Deconinck in palnws.be .

24 augustus is onafhankelijkheidsdag in Oekraïne, het land viert dan de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Omwille van de oorlog verbood de regering openbare activiteiten, waardoor er weinig te vieren viel. Toch slaagde Rusland er in om burgerdoelen te treffen. Via een raketaanval op een treinstation doodde het 25 mensen.

Zes maanden na het begin van het Russische offensief in Oekraïne, op onafhankelijkheidsdag, maakte Rusland zich alweer schuldig aan een oorlogsmisdaad in Dnjepropetrovsk. Daarbij vielen zeker 25 doden en heel wat gewonden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had daar op voorhand reeds voor gewaarschuwd. Ook de aanslag op Daria Doegin leek een extra motivatie voor Rusland om toe te slaan.

Dat deed het in het treinstation van Chaplyne. Een raketaanval raakte een passagierstrein. Vijf mensen zijn levend verbrand in een wagen en ook een kind van 11 stierf toen het huis waar ze woonde werd getroffen door een raket. President Zelensky maakte de aanval wereldkundig toen hij sprak voor de VN-Veiligheidsraad. Hij zei daarbij de bezetters “verantwoordelijk te zullen houden voor alles wat ze hebben gedaan”. De aanval werd internationaal scherp veroordeeld.

Terroristische staat

Rusland lijkt deze oorlog bewust burgers te treffen in de hoop het verzet te breken. Oleksiy Gontsjarenko, het Oekraïens parlementslid dat zich opgaf als vrijwilliger voor een burgermilitie in Kiev aan het begin van de oorlog, vertelt ons dat wat hem betreft Rusland simpelweg een “terroristische staat” is. “Ze oefenen simpelweg terreur uit tegen burgers. En dat is zeker niet de eerste keer. Niet ver van Chaplyne ligt ook het treinstation van Kramatorsk. Rusland voerde daar ook een aanval uit waarbij meer dan 50 mensen werden gedood.”

Hij denkt echter niet dat de terreur het gewenste effect heeft op de inwoners van Oekraïne, integendeel. “Zij die bang zijn, zijn al vertrokken, het maakt ons alleen maar bozer.” Het parlementslid uit Odessa beseft wel dat er finaal een onderhandeld vredesakkoord zal moeten afgesloten worden, met Rusland. Maar de aanvallen tegen burgers maken dat volgens hem “bijzonder moeilijk”.

Foto’s (c) Gazet van Hove.