door Anton Schelfaut in palnws.be .

“Er is dringend nood aan een effectieve aanpak van de transmigratieproblematiek.” Dat is de conclusie van Kamerlid Tomas Roggeman en Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese, beiden N-VA. Uit cijfers die Roggeman opvroeg bij de bevoegde ministers blijkt immers dat vorig jaar bijna 3.500 transmigranten werden onderschept, maar dat er van een effectief terugkeerbeleid geen sprake is.

Tomas Roggeman

Uit cijfers die N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) blijkt dat vorig jaar 3.458 transmigranten, waarvan 46,12 procent van Eritrese afkomst, zijn onderschept. Het effectieve aantal zou echter nog hoger liggen, aangezien de politiediensten niet altijd overgingen tot interceptie of het opmaken van een administratief verslag omwille van de coronamaatregelen. Hierdoor ontbreekt een duidelijk overzicht van personen die illegaal op Belgisch grondgebied verblijven en worden ook hun gegevens niet bijgehouden.

“Er werd niet systematisch overgegaan tot identificatie, waardoor we geen vingerafdrukken hebben van deze personen en we dus niet kunnen nagaan of ze hier al dan niet al gekend zijn voor bijvoorbeeld het plegen van een misdrijf”, legt Roggeman uit. “De problematiek blijft maar aanslepen en de lokale politie zit op sommige plekken met de handen in het haar. We vragen een duidelijk plan.”

West-Vlaanderen zwaarst getroffen provincie

Verder blijkt uit de jaarcijfers dat West-Vlaanderen de zwaarst getroffen provincie is. “Meer dan de helft van alle transmigranten wordt aangetroffen in onze kustprovincie en meer dan een derde werd opgepakt in Zeebrugge”, schetst Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA). “Dat zijn hallucinante cijfers.”

De Vreese wijst daarbij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) en minister Verlinden, die de situatie volgens haar niet ernstig nemen, met de vinger. “We vragen een doorgedreven inzet om deze problematiek tegen te gaan zodat maximaal wordt ingezet op de veiligheid in Zeebrugge en de financiële schade aan bedrijven en onze haven wordt geminimaliseerd”, aldus nog De Vreese.

Vrijwillige aanpak werkt niet

Om transmigranten actief te overtuigen om vrijwillig naar hun land terug te keren, versterkte voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (cd&v) de zogenaamde ‘outreach teams’ tot 9 personeelsleden. Zij informeren de onderschepte transmigranten over de mogelijkheden om terug te keren naar hun land van herkomst. De resultaten blijven echter uit. In 2021 keerden slechts 14 personen op die manier terug naar hun land van herkomst.

Voor Roggeman is het duidelijk dat de vrijwillige aanpak niet werkt. “Het zogenaamde ‘aanklampend’ beleid dat staatssecretaris De Moor nu verderzet, werkt niet”, oordeelt hij. “Er vertrekt nagenoeg bijna geen enkele transmigrant. En diegenen die vertrekken, doen dat voor het overgrote deel met een premie. Daartegenover staat een enorme personeelsploeg. Efficiënt omspringen met belastinggeld kan je dit allerminst noemen.”

verloren geld

Daarom pleiten Roggeman en De Vreese voor een effectief en dwingend terugkeerbeleid voor transmigranten en illegalen. “Dat zal zorgen voor een enorm ontradend effect en de mensensmokkel nutteloos maken en dus een halt toe roepen”, besluiten ze.

Foto’s (c) Gazet van Hove.