NIEUWS – door Filip Michiels – www.doorbraak.be .

Tom Vandendriessche (VB) is één van de Europarlementsleden die een interview gaf aan de Voice of Europe.

De Europese nieuwssite Politico stelde vast dat 16 Europarlementsleden hun opwachting maakten op een Russisch propagandakanaal.

Enkele journalisten van de Europese nieuwssite Politico bogen zich de voorbije weken over de YouTube-video’s van Voice of Europe, een ‘nieuwssite’ die onder meer volgens de Poolse en Tsjechische inlichtingendiensten een zuiver Russisch propagandakanaal is. Opmerkelijk genoeg maakten ook 16 Europarlementsleden hun opwachting op de zender, niet zelden met zeer bedenkelijke uitlatingen over Rusland én Oekraïne.

Voice of Europe – in 2016 opgericht in Nederland – ligt al enkele weken stevig onder vuur, nadat Poolse en Tsjechische onderzoekers eind maart beweerden dat het een door Rusland gesteund propagandavehikel zou zijn. De zender zou ook Europese politici betalen voor nepinterviews om zo de Europese politiek en publieke opinie te beïnvloeden, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken nog.

Volgens Der Spiegel zouden bepaalde politici dat geld contant ontvangen hebben in Praag, terwijl anderen via cryptomunten betaald zouden zijn. Volgens de Poolse inlichtingendiensten werd bij verschillende huiszoekingen in Polen ook ruim 80.000 euro in beslag genomen.

De Tsjechische inlichtingendiensten wezen dan weer concreet naar de Russische oligarch Viktor Medvedchuk als financier van de website. Die staat al jarenlang bekend als een goede vriend van president Poetin en werd kort na de Russische invasie in Oekraïne gearresteerd. Later werd hij samen met ongeveer 50 krijgsgevangenen geruild tegen 215 Oekraïners.

Beschavingsoorlog

De website van Voice of Europe werd enkele weken geleden offline gehaald en ging pas gisteren opnieuw online, maar het YouTube-kanaal bleef wel nog een tijdlang actief. Tijdens hun speurtocht stuitten de Politico-journalisten onder meer op interviews met 16 Europarlementsleden. Daarbij ook Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), die binnenkort de Europese lijst trekt. Alle interviews werden intussen door YouTube zelf verwijderd, niet in het minst omdat sommige Europarlementariërs het in die interviews wel heel erg bruin bakten.

Ze namen een loopje met een aantal feiten rond het ontstaan van de oorlog in Oekraïne, en gingen niet zelden ook radicaal in tegen het EU-beleid. ‘Als dit een beschavingsoorlog is, dan hoop ik dat de beschaving in Oekraïne zal verliezen’, verklaarde bijvoorbeeld het Nederlandse Europarlementslid Marcel de Graaff in een uitzending van eind oktober vorig jaar. De Graaff was jarenlang lid van de Nederlandse PVV, maar stapte enkele jaren geleden over naar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

Oekraïne

De Duitse AfD-politicus Maximilian Krah stelde dan weer onverbloemd dat Oekraïne een gedemilitariseerde bufferzone moet worden. Krah is in juni Europees lijsttrekker voor de AfD, maar is ook binnen zijn eigen partij niet bepaald onomstreden. Ook in interviews met onder meer Italiaanse, Deense en Slowaakse Europarlementsleden vormde Oekraïne dé rode draad. Zo gaven sommigen Oekraïne de schuld voor het uitbreken van de oorlog, ging het over de forse corruptie in dat land of werd er gepleit tegen verdere wapenleveringen.

Het Spaanse Europarlementslid Hermann Tertsch (VOX) toonde zich dan weer een heel stuk kritischer tegenover Rusland, en stelde heel gemakkelijk te begrijpen waarom landen in Midden- en Oost-Europa de Russische leider Poetin wantrouwen. Begin maart kreeg ook Tom Vandendriessche een interviewaanvraag van Voice of Europe. Ook die video is vandaag niet meer beschikbaar op YouTube, maar kan wel nog bekeken worden op de Instagram-pagina van Vandendriessche zelf.

Tom Vandendriessche (VB) ‘Ik heb niet de gewoonte om bij elke interviewaanvraag te controleren wie er nu precies achter een bepaald medium schuilgaat.’ 

‘Ik kende die zender nog uit de periode dat ik als woordvoerder aan de slag was. En ik heb dus toegezegd voor een kort interview, net zoals ik dat regelmatig ook voor andere buitenlandse media doe’, geeft de VB-politicus aan. En nee, ik heb niet de gewoonte om bij elke interviewaanvraag te controleren wie er nu precies achter een bepaald medium schuilgaat.’

Onder de titel ‘Totalitarian systems have always persecuted farmers’, gaat het interview onder meer over de boerenprotesten en over de komende Europese verkiezingen, met helemaal op het einde nog één vraag over het zenden van Belgische troepen naar Oekraïne. Daar ben ik voor alle duidelijkheid radicaal tegen gekant. Maar goed, je kan mij toch niet verantwoordelijk stellen voor de uitspraken van andere politici op die zender ? Met iemand als Marcel de Graaff voel ik bijzonder weinig ideologische verwantschap.’

Globalistisch tuig

Voice of Europe, dat op X ruim 180.000 volgers telt, reageerde vorige week via dat kanaal zelf op de beschuldigingen en juridische acties in onder meer Tsjechië en Polen. ‘Wij laten ons niet intimideren door globalistisch tuig en knielen niet voor deze heksenjacht die doet denken aan de donkerste dagen van het McCarthy-isme,” klonk het. ‘Onze nieuwszender biedt met trots een platform waarop elke Europese politicus of denker zijn of haar meningen en standpunten vrijelijk kan uiten.’ De beschuldigingen werden verder afgedaan als ‘wilde speculaties zonder enig bewijs dat we gefinancierd en gestuurd worden vanuit Moskou en dat we leden van het Europees Parlement hebben betaald om pro-Russische verhalen te verspreiden.”

Filip Michiels is zelfstandig journalist/auteur en schrijft voor diverse Belgische kranten, weekbladen en websites. Hij won tweemaal de Citi Persprijs voor economische journalistiek en was eenmaal genomineerd voor de Belfius Persprijs. In 2022 publiceerde hij de biografie van Bessel Kok : “Chaos & Charisma”.

foto’s (c) Gazet van Hove .