In de straat De Ster in de Bloemenwijk plant het bestuur ingrepen in het openbaar domein. Men wenst het grote noordelijke plein in te krimpen en er een wadi aan te leggen met enkele speelelementen, verder komen er nog aanplantingen van inheemse bomen in het noordelijke gedeelte richting Leliestraat. In de trage weg naar de Wouwstraat komen er ook aanplantingen van bomen.

Een aantal bewoners hebben bedenkingen bij deze gang van zaken en willen bij het komende inspraakmoment op dinsdagavond e.k. in het gemeentehuis dit naar voren brengen. Ze gaan rond met een petitie en willen zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen en deze aan het bestuur overhandigen.

De bezwaren

Het grootste probleem is dat enkel het eerste stuk van De Ster aangepakt zal worden : het stuk van het “padje” tot aan de Leliestraat. Hierdoor zullen de parkeer en veiligheidsproblemen zich verschuiven naar de rest van De Ster. Gezien er geen plannen zijn om ook dat deel aan te pakken, wensen we dit duidelijk aan te kaarten” aldus hun pamflet.

De Ster kent een grote parkeerdruk van de omgeving. Tijdens de schoolperiode staat het noordelijk gedeelte van de straat vol geparkeerde auto’s van onderwijzend personeel van de nabij gelegen BLO-school Ritmica in kasteel Cappenberg. ’s Avonds staat dit gedeelte van de straat ook vol met geparkeerde auto’s van meestal mensen uit Mortsel-dorp van straten zoals de Wouwstraat, Rubensstraat, Kapenbergstraat, die onvoldoende eigen parkeerplaatsen hebben.

tekort aan parkeerplaatsen in de Wouwstraat => parkeren in De Ster

“De belangrijkste bezorgdheid betreft de impact op parkeergelegenheid en verkeer. Met een reductie van parkeerplaatsen van 18 naar 7 in het betrokken deel van De Ster, zullen de overige auto’s noodgedwongen elders in De Ster parkeren, waar al een tekort aan parkeerplaatsen is. Dit leidt tot problemen zoals het niet kunnen parkeren in de buurt van de eigen woning, moeilijkheden bij het verlaten van opritten door geparkeerd staande auto’s en onvoldoende ruimte voor vuilniswagens, wat resulteert in overlast (getoeter en hopen dat iemand de auto zal verzetten) in de ochtend.

Een eenvoudige telling leert ons snel dat de (minstens) 11 verdwenen parkeerplaatsen de volledige De Ster zullen inpalmen. Het negatieve effect is drieledig. Ten eerste, zal dit er toe leiden dat er vaak simpelweg geen plaats is om te parkeren voor buurtbewoners, laat staan in de buurt van het huis. Ten tweede, zal dit leiden tot meer verkeer van auto’s die op zoek zijn naar een parkeerplaats. Ten derde, heeft dit alles simpelweg een effect op de rust die we allen zo waarderen aan De Ster” aldus de bezwaren uit het pamflet.

weinig problemen met vuilniswagens

Garages die vol staan …

Alle woningen in De Ster hebben een eigen private garage op hun grond (soms voor meerdere wagens), velen hebben een oprit waar men ook wagens kan parkeren. Maar vele garages van die woningen worden gebruikt voor opslagruimtes van allerlei materialen (tuin, fietsen, kasten, enz…) dat er van het gebruik van de autogarage geen sprake meer is voor zijn oorspronkelijke bestemming.

Waarom moet een wagen vlak voor het huis staan ? Kan men geen honderd meter stappen ? Neen, sommigen kunnen dat niet meer.

Om het aantal wagens te verminderen kan men zijn verplaatsingen te voet, per fiets of met het openbaar vervoer doen, aan het NMBS-station van Hove staan er zelfs huurwagens ter beschikking. Dit station ligt op nog geen kilometer van De Ster … ter ver voor sommigen ! Waarom zondagmorgen met de auto naar de bakker op broodjes te halen ? Neem de fiets ! Tijd dat men de legerdienst terug invoert, ook voor vrouwen ! Dan zijn we zeker dat de Russen hier buiten blijven !

Is dit protest geen typische uiting van het NIMYBY-effect (not in my backyard), “niet in mijn achtertuin” … ???

Ritmica heeft veel personeel dat met de wagen komt …
veel geparkeerde wagens vernielen het openbaar gazon

Foto’s © Gazet van Hove .