NIEUWS – door Luckas Vander Taelen – www.doorbraak.be .

Dyab Abou Jahjah wil met zijn nieuwe partij ‘Viva Palestina’ Gaza importeren in de Brusselse politiek.

Voormalig staatsvijand Dyab Abou Jahjah komt op bij de verkiezingen in Brussel. Hij wil één of meerdere zetels veroveren in het plaatselijke parlement. Het is niet de eerste keer dat Jahjah op het electorale speelveld verschijnt. In 1999 ging zijn AEL, de Arabisch-Europese Unie, samen met de toen zieltogende PVDA naar de verkiezingen onder de naam ‘Resist’. Zonder veel succes, net zo min als zijn Be.one-project in 2018. Hij probeert het nu een derde keer, met ‘Viva Palestina’.

Jahjah is aan Vlaamse kant niet de enige outsider die met een eigen, nieuwe partij de traditionele machtsverhoudingen in het Brusselse politieke wereldje zou kunnen verstoren. Net hetzelfde doet de uit Vooruit vertrokken Fouad Ahidar met zijn ‘Team Ahidar’. En dan is er nog ‘Voor U’, een verzameling partijtjes rond Els Ampe, die de deur van Open-Vld achter zich dichtsloeg.

Niet zoveel stemmen

Het Brussels kiessysteem, waarbij zeventien parlementszetels voorbehouden zijn aan Vlamingen, zorgt ervoor dat er niet zo gek veel stemmen nodig zijn om verkozen te worden. En omdat Frans- en Nederlandstaligen elk apart een meerderheid moeten vinden, telt elke zetel om een regering gevormd te krijgen. Een partij die er één haalt kan aan Vlaamse kant de doorslag geven en daarvoor zelfs een post van staatssecretaris eisen.

Ahidar en Jahjah rekenen niet alleen op Nederlandstalige stemmen. De eerste heeft een trouwe meertalige aanhang, de tweede mikt op de Palestijnse solidariteit van veel jongeren met een migratie-achtergrond.

Fouad Ahidar heeft al laten weten dat hij zichzelf wel in de regering ziet en welke bevoegdheden hij graag zou hebben. Els Ampe had dat zeker ook kunnen ambiëren, maar zij komt liever op voor de Kamer in Vlaams-Brabant.

Bestand: Schade in de Gazastrook tijdens de periode van oktober 2023 - 29.jpg
Gaza-stad in 2023 – foto (c) Wikimedia Commons / Wafa.

Partijprogramma over Gaza

Abou Jahjah blijft de vreemdste eend in de toch al zeer verscheiden Brusselse bijt. Van Team Ahidar en Voor U kan je wel weten wat ze vinden dat er moet gebeuren in het Hoofdstedelijk Gewest. Niet bij Jahjah. In het partijprogramma van zijn ‘Viva Palestina’ staat geen woord over Brussel. Wel over een gebied dat zo een 3.211 kilometer verder ligt : Gaza.

Hét strijdpunt van ‘Viva Palestina’ is dat het Brussels Parlement zou erkennen dat er in Gaza een genocide aan de gang is. Zolang dat niet gebeurt, zal de partij weigeren over iets anders te praten. Volgens de website moet Brussel het epicentrum worden van de strijd tegen ‘kolonialisme en apartheid in Palestina’. Jahjahs politiek geesteskind is een ‘one-issue’-partij met enkel strijdpunten die alles met de oorlog in het Midden-Oosten te maken hebben.

Jahjah weet ook dat hij nooit een meerderheid zal vinden om zijn radicale teksten te stemmen

Merkwaardig is dat ‘Viva Palestina’ kiest voor een politiek niveau dat geen bevoegdheden heeft wanneer het gaat over buitenlandse zaken. Voorlopig blijft dat een privilegie van de federale regering. In de Kamer had Jahjah de bevoegde ministers het vuur aan de schenen kunnen leggen. In Brussel kan dat niet. Verder dan resoluties stemmen kan het Parlement niet gaan. Jahjah weet ook dat hij nooit een meerderheid zal vinden om zijn radicale teksten te stemmen. Zelfs als hij daarin zou slagen, is de invloed van een resolutie zo goed als gelijk aan nul. En dus doet Jahjah als een doorsnee populistisch politicus eigenlijk aan kiezersbedrog.

Antisemitisme

Het is toch een vreemde optie voor een partij die opkomt voor Brusselse verkiezingen om niet één voorstel over bijvoorbeeld een beter bestuur van de stad in haar programma op nemen. De volgende regering zal heus wat anders te doen hebben dan te debatteren over Gaza. Nu staat al vast dat er één miljard euro bespaard zal moeten worden. De schuldenberg neemt ongeziene proporties aan en de kosten van de metro lopen ook al in de miljarden. Daarover zal het gaan, niet over een oorlog waar Brussel niets kan aan veranderen.

Met ‘Viva Palestina’ wil Jahjah bewust een buitenlands conflict in Brussel importeren en van Gaza de twintigste Brusselse gemeente maken. Zonder gevaar is dat niet. Maanden voor de oorlog in Gaza beklaagde de Joodse gemeenschap zich al over het toenemend antisemitisme. Abou Jahjah had zich de afgelopen jaren als opiniemaker laten opmerken door interessante analyses over islamisme, activisme en woke. In zijn boek Verlichting onder vuur toonde hij zich als een matuur en bijzonder interessant observator. Met zijn ‘Viva Palestina’ lijkt Jahjah terug te keren naar de ongenuanceerde radicaliteit van zijn beginjaren. Zo dreigt hij alle krediet dat hij had opgebouwd opnieuw te verliezen.

veel interesse voor zijn boeken

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

foto’s (c) Gazet van Hove .